Scoliose

Bij een Scoliose is de wervelkolom (ruggengraat) zijdelings verkromd (bocht) en om zijn as gedraaid. Door deze rotatie ontstaat vaak aan één kant op de rug en op de borst een bolling, ook wel gibbus genoemd.

Een Scoliose hoeft niet perse klachten te geven. Vooral kinderen hebben meestal geen pijnklachten. Dit betekend overigens níet dat een behandeling dan niet nodig is! Juist om klachten in de toekomst te voorkomen moet je zo vroeg mogelijk met een behandeling beginnen.

Hoe ontstaat een Scoliose?

Als een scoliose al bij de geboorte aanwezig is, noemt men het een Congenitale Scoliose. Een enkele keer ontstaat een Scoliose op latere leeftijd bijvoorbeeld door veroudering. Veel vaker ontstaat de aandoening tijdens de groei, dit noemt men Idiopatische Scoliose. Kort voor de puberteit, rond 10 jarige leeftijd. Het ontstaan van een Scoliose rond de puberteit kan worden vergeleken met een GPS systeem. Voordat je vertrekt geef je aan wat je eindbestemming is. Via coördinaten kom je bij je eindbestemming. Maar als je onderweg een obstakel tegenkomt, moet de GPS een andere, vaak afwijkende, weg vinden. De groei van het lichaam is hiermee vergelijkbaar. Vanaf de geboorte moet een lichaam via een bepaalde weg groeien naar volwassenheid. Maar wanneer één groeiproces in het lichaam meer tijd of energie nodig heeft dan een ander proces kunnen er afwijkingen in het lichaam ontstaan. En zo ontstaat een afwijking in de wervelkolom tijdens de groei.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Wanneer een kind nog in de groei is, zal de behandeling gericht zijn op het tegengaan van de verergering van de scoliose. Strekking en tegenrotatie staan centraal. Om dit doel te bereiken zal er gewerkt worden aan houdingscorrectie en stabiliteit van de romp.
Wanneer de groei is voltooid (vanaf 26 jaar stopt de hormonale groei) en de behandeling is ook gericht op pijnbestrijding, zullen strekking en tegenrotatie nog steeds een belangrijk onderdeel zijn van de behandeling. Daarnaast zal er ook gewerkt worden aan balans belasting en belastbaarheid. Hoe wordt de rug belast in het dagelijkse leven en wat moet er gebeuren om de belastbaarheid te vergroten? Denk hierbij aan stabiliteit, houdings- en bewegingscorrecties en aanpassingen aan werkomgeving.

Het maken van een afspraak kan via ons inschrijfformulier.